Recepten Florien
Koekjes Bakken Met Ons

- Recept (gewone) zandkoekjes:
- 400 gram bloem
- 150 gram boter
- 100 gram basterdsuiker
- snufje zout
- Eerst doe je het ei in de kom, gebruik alleen de eidooier. Meng vervolgens alle ingrediënten in de kom tot een glad deeg. Rol tot een bal en stop het in vershoudfolie (doorzichtige bakfoli) en laat het 30 min. in de koelkast liggen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. strooi wat bloem op tafel en rol het deeg goed uit. Steek met behulp van vormpjes koekjes uit het deeg. Kneed de rest van het deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op een kleine afstand van elkaar op een bakplaat met bakpapier.
- Bak de koekjes in de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem ze van de bakplaat en laat ze afkoelen, het beste is op een rooster.
2. Recept kruidkoek
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 300 ml melk of water
- 300 gram suiker (bruin of rietsuiker)
- 4 tl. koek (speculaas) kruiden
Toe te voegen: handje rozijnen, fijngesneden gember of nootjes

Mijn favoriet: Cruesli koekjes! (van eigen boekje:)
- 75 gram zachte boter
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 80 gram bloem
- 1/2 tl. kaneel
- 220 gram cruesli
Boter+suiker romig kloppen, ei erdoor, gezeefde bloem er beetje bij beetje in, kaneel en Cruesli erdoor, e.v.t. paar cranberry's erdoor. Bergjes op bakpapier, beetje plat
175 graden Celsius 15 minuten

Mon-Chou taart (van eigen boekje :)

- 150 gram boter
- tarwe biscuits (225 gram)
- 100 gram Mon-Chou (je kan net zo goed roomkaas gebruiken, dat is veel goedkoper en even lekker)
- 1 pakje slagroom (200ml)
- 80 gram basterdsuiker
- vlaaivulling uit blik (kers, pruimen, bosvruchten), of zelf maken*
Boter smelten, de biscuits heel fijn kruimelen, mengen en aandrukken --> bodem
Slagroom met wat suiker stijf kloppen
Mon-Chou met de rest van de suiker stijf kloppen, door de slagroom roeren en over de bodem verdelen. Daarna de vlaaivulling erop.
*pruimen vlaaivulling:
1 zakje Tartina, 40 g suiker, 200 ml water, 500 g pruimen
Maak gelei met Tartina, suiker en water, doe de pruimen in stukjes met een flinke scheut citroensap door de hete gelei. Voeg het samen, en laat afkoelen.
De nummer 1 worteltaart

(Deze taart staat al heel lang op nummer 1 bij ons thuis. Altijd bij verjaardagen is hij erbij: de worteltjestaart!
- 155 gram zonnebloemolie
- 240 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 300 gram bloem
- 2 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl bakingsoda
Ongeveer 450 gram geraspte wortel (niet te vochtig (uitknijpen boven zeef!))
Meng de olie met de suiker. Voeg de eieren toe, goed mixen (4 min). Doe de meel, kaneel, bakpoeder en bakingsoda erbij. Als laatste de geraspte wortel erdoor scheppen.
In een middelgrote springvorm, 24 cm doorsnede, (ruim) 50 min. bakken op 155 °C, heteluchtoven.
Hij is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt.
Topping op de afgekoelde taart:
100 gram roomkaas op kamertemperatuur (van die goedkope kuipjes (200g) van de Aldi), 25 gram zachte roomboter op kamertemperatuur en 35 g poedersuiker. Goed door elkaar mixen.
evt. versieren met stukjes walnoot of met kleine sterretjes van dunne plakje wortel (kort in kokend water, dan blijven ze mooi oranje en dan zijn ze niet zo hard)